måndag 12 januari 2009

äckliga hertsön

var inne på kuriren oc nsd och kollade runt, så kollade jag på gamla inlägg! Så hittade jag det dom skrev i sommras när vårat hus brann..

Nsd:
Branden upptäcktes i sista stund
LULEÅ.

Luleå räddades undan en större brand på midsommardagens morgon.
I sista stund upptäcktes lågorna i radhuslängan på Hertsön.
- Vi kom fram i rättan tid. Det här hade kunnat sluta mycket illa, säger styrkeledaren Jon Kero till Kuriren.nu. Det var tidigt på midsommarmorgonen som en person upptäckte rökutveckling från ett villaförråd på Plommonstigen.
Räddningstjänsten fick in larmet klockan 04.09.

När brandstyrkan kom till platsen hade elden spridit sig till ytterligare ett intilliggande förråd.
Brandmännen kunde se synliga lågor på baksidan till förråden, som är inbyggda i radhuslängan. Radhusen på Plommonstigen står i grupper om fyra med cirka tio meter mellan varje länga.

- Vi inriktade oss direkt till att släcka elden. Risken var överhängande att elden skulle sprida sig. Om lågorna hade fått fäste mot takåsen hade det här kunnat sluta mycket illa, förklarar styrkeledaren Jon Kero.
Ett tiotal brandmän deltog i släckningsarbetet. Ingen person kom till skada.

kurirenMordbrännare på Hertsön?
LULEÅ.
En brand i en radhuslänga i Luleå under midsommarnatten höll på att sluta i katastrof.

Ett flertal tips till Norr-
bottens-Kuriren pekar nu mot att en mordbrännare återigen är i farten.

Uppgifter som polisen inte ville kommentera under gårdagen. Ett flertal tips som pekade i riktning mot att branden var anlagd kom under gården in till Norrbottens-Kurirens redaktion. Uppgifter som varken gick att få bekräftade eller dementerade under gårdagen.
- Nu på eftermiddagen höll de på att jobba med ärendet på krim, sade Ulf Suup, länsvakt-havande befäl hos polisen.

Ulf Suup förklarade sedan att det vid tidpunkten för samtalet inte satt någon frihetsberövad misstänkt för att ha något med branden att göra. I övrigt var han förtegen.

Obeboeligt efter branden
Anna-Lena Nyberg firade midsommar ute i Klubbviken när hon fick besked om att deras radhus stod i lågor.
- Det är ju så tråkigt och sedan är det så svårt att få bort röklukten. Håll för näsan här inne, säger Anna-Lena Nyberg när hon visar upp huset på Hertsön som nu är obeboeligt.
Hon konstaterar sedan att det var tur att ingen av de tre barnen var hemma under midsommarnatten. Den enda som befann sig i huset var en familjens katt.

- Hon tog sig ut. De var här relativt snabbt och hade då öppnat alla fönster. Då smet hon nog ut.
Anna-Lena Nyberg hade inte heller någon egen analys eller förklaring till varför det helt plötsligt började brinna i radhuset.
- Jag vill inte ens spekulera.
Klockan var 04.09 natten mot midsommardagen när räddningstjänsten fick larmet. En granne hade då lyckats hålla elden under någorlunda kontroll innan hettan blev för svår.
- Vi kom fram i rättan tid. Det här hade kunnat sluta mycket illa, sade styrkeledaren Jon Kero till Kuriren.nu timmar efter dramat.

Hotade fyra radhus
Ett tiotal brandmän deltog i släckningsarbetet av den explosionsartade branden som hotade de fyra radhusen i samma grupp. I det här området ute på Plommonstigen är husen byggda med tio meters avstånd mellan varje länga om fyra hus.
Branden startade i ett av de två förråden på baksidan av huset.
- Vi inriktade oss direkt till att släcka elden. Risken var överhängande att elden skulle sprida sig. Om lågorna hade fått fäste mot takåsen hade det här kunnat sluta mycket illa, konstaterade Jon Kero.

Men trots att branden inte blev så förödande är det naturligtvis en smärre katastrof för familjen Nyberg.

- Sommaren är räddad, säger Anna-Lena Nyberg ironiskt när hon låser dörren till radhuset för vidare färd till hotellet som nu är det tillfälliga hemmet.
Hon konstaterar sedan med ett trött leende:
- Det är tur att vi har båten, vi får väl bo i den.

Polisen bekräftar mordbrand
LULEÅ.
Norrbottens-Kuriren berättade i måndagens tidning att branden på Hertsön kan vara anlagd.
Nu bekräftar också polisen att man jobbar efter samma teori.
- Vi har uppgifter som tyder på det, säger Jan Nilsson, utredningschef hos polisen i Luleå och Boden.
Jan Nilsson vill inte gå in på några detaljer men avslöjar att det både finns vittnesuppgifter och teknisk bevisning som gör att polisen nu misstänker att branden var anlagd.
Undersökningen har fortgått under måndagen men ännu har inte någon person kunnat bindas till platsen.
- Vi jobbar förutsättningslöst på den fronten och har ingen misstänkt i nuläget, säger Nilsson.
Branden startade i ett av de två förråden på baksidan av huset och spred sig sedan vidare. En granne lyckades att hålla branden i schack tills räddningstjänsten dök upp. De lyckades också att rädda byggnaden. Familjen nyberg tvingas nu att ta in på hotell eftersom huset är så rökskadat att det är obeboeligt.


ja.. fyhelvette, Det är också en av orsakerna jag vill flytta från hertsön. Trivs inte hära. Det är så jävla ruttet. Får hoppas på att tobbe får nå jobb. Han fyller ju 18 om nån månad så då ska jag tjata på att han ska föröska fixa lägenhet;) haha.. tänk om hela huset hade brunnit ner btw?=O Undra vart vi hade bott då.. aja.. sitter nu hemma hos mig med tobbe :) Vi ska snart till han för han ska byta skoter. Sen blir det att fara till mig igen & se film :D skriver sen. Pussss

1 kommentar:

. sa...

byta skoter :o de var ju nå nytt, mot en laserpekar då eller ?:)